10 Aralık 2016 Cumartesi

İş Mülakatlarında Dikkat Etmeniz Gerekenler


Yeni bir iş başvurusu yaptınız ve başvurunuza dönüş aldınız. Bundan sonra yapacağınız şey mülakata hazır olmaktır. Peki mülakata nasıl hazır olacağız ? Ne gibi durumlara karşı kendimizi hazırlamalıyız ? İşte bu makalemizde bu sorulara cevap vereceğiz.








Firmayı Tanıyın


İş başvurusu yaparken muhtemelen araştırmışsınızdır. Ancak mülakata gitmeden önce bir kez daha araştırma yapmanızda fayda var. Başvurduğunuz iş pozisyonunun firmada ne gibi görev ve sorumlulukları olduğunu öğrenin. Eğer işe alınırsanız çalışacağınız iş pozisyonunda sizden beklenecek olanları ve bu beklentileri nasıl karşılayacağınızı araştırın.


Giyiminize Dikkat Edin


Size sorular soracak olan kişinin konuşmaya başlamadan önce dikkat edeceği ilk şey kılık ve kıyafetinizdir. Kıyafetinizin takım elbise olmasına özen gösterin. Kullandığınız takım elbisenin koyu renklerde olması görünüşünüze itibar katacaktır. Kılık kıyafet önemli diye asla ama asla abartıya kaçmayın. Bayanlar için gereksiz makyajlar erkekler için ise gereksiz aksesuarlar işe alınmanıza engel olabilir. Olabildiği kadar şık ve sade olmaya özen gösterin


Zamanında Değil Biraz Erken Orada Olun


Mülakat için size verilen saatte orda olmanız gerektiğini biliyorsunuz zaten. Ancak mülakat saatinden 15 veya 20 dakika önce orada bulunmanız o işi önemsediğinizin göstergesi olacaktır.


Pozitif Olun

Evet pozitif olun. Hayattan hiçbir beklentisi kalmamış, yaşam enerjisi tükenmiş gibi bir duruş işe alınmanıza engel olabilir. Cümlelerinizi kurarken o ortamda zorla bulunuyormuş gibi görünmekten kaçının. 


Sorulara Net Cevaplar Verin


Size yöneltilecek olan sorulara ne kestirip atar gibi kısa cevaplar verin ne de uzun ve sıkıcı cevaplar. Vereceğiniz cevaplar sorunun amacına hitap etmeli ve soruyu soran kişiyi tatmin etmelidir. Cevaplarınızı gereksiz ayrıntılarla boğmak size eksi bir dönüş sağlayacaktır.


Kendinizi Doğru İfade Edin

Evet doğru ifade çok önemlidir. Sizden beklenenleri nasıl karşılayabileceğinizi doğru şekilde anlatmalısınız. Yapabildikleriniz kadar yapamayacaklarınızı da dürüst olarak söylemelisiniz. Kimsenin dört dörtlük olmadığını unutmayın. Yapabileceğiniz kadar yapamayacağınız görevlerinde olmasını bilmek ve bunları belirtmek size bir şey kaybettirmeyecektir. Önemli olan sorulan sorulara gerçekten yalan söylememeniz. O anda durumu toparlayacak olsanız bile ileriki zamanlarda işten atılmanıza sebep olan cevaplar vermek istemezsiniz.

Vücut Dili Çok Önemli

Görüşmede dikkat edeceğiniz en kapsamlı madde vücut dilidir. Yukarıdaki maddelerin hepsini kapsayan vücut dili çok önemlidir. Jest ve mimiklerinizi doğru zamanlarda kullanın, el sıkışmalarında karşınızdaki kişinin gözüne bakmaktan çekinmeyin. Sorulara cevap verirken bakışlarınızı kaçırmayın,ellerinizi ovalamayın. Vücut dili konusuna ayrıntılı olarak değineceğiz ancak mülakat için çok önemli bir madde olduğunu asla unutmayın.


Sonuç Olarak

 Mülakatlar her yeni işe başlayanı olduğu gibi sizleri de stres altına alabilir. Ancak stresin bunca yıllık eğitim ve çalışma hayatınızı mahvetmesine izin vermeyin. Bu stresli durumu en rahat şekilde atlatabilir ve hak ettiğinizi düşündüğünüz işe başlayabilirsiniz. Herkese başarılı mülakatlar











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder