30 Ocak 2017 Pazartesi

İş Dünyası Ve Stres


Hepimiz günlük hayatta çeşitli mesleklerde çalışmaktayız. Çalıştığımız işlerde küçük veya büyük çeşitli kararlar vermekteyiz. Bu kararlarımızı verirken verdiğimiz kararın önem derecesinde stres yaşarız. İşte bu makalemizde iş dünyasında karar verirken yaşadığımız stresi azaltmanın yollarını işleyeceğiz.









İlk Adım Kendinize Güvenin

Çalıştığınız iş ne olursa olsun o işi hak ettiğiniz için çalıştığınızı asla unutmayın. Bugüne kadar ki bilgi birikimleriniz sayesinde bulunduğunuz mevkide olduğunuzu önemseyin. Bu güne kadar küçük veya büyük birçok karar verdiniz ve verdiğiniz her karar size olumlu yada olumsuz birçok deneyim kattı. Bundan sonraki vereceğiniz kararlarınızın bu deneyimlerine bağlı olacağını ve daha az hata yapacağınız gerçeğini önemseyin.

Stresi Fırsata Çevirin

Vereceğiniz karar çalıştığınız iş yeri için büyük önem taşıyorsa bunun stresi doğal olarak büyük olacaktır. Ancak bu demek değildir ki stres karar vermenize engel olacak. Yaşadığınız bu stresi arkanıza alarak vereceğiniz kararı daha sağlıklı düşünebilirsiniz. Nasıl olacak bu diye merak ediyorsanız açıklayalım. Stres insana yapacağı iş hakkında çeşitli olumsuz yönleri düşünmesini sağlayacaktır. Düşündüğünüz bu olumsuz yönleri en aza indirerek ve hatta mümkünse bu olumsuzlukları yok ederek vereceğiniz kararın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. 

Düzen Varsa Stres Az Olur

Evet çalıştığınız iş ne olursa olsun bu kural geçerlidir. Eğer her alanda düzeniniz varsa yaşayacağınız stres minimum seviyede olacaktır. Her alandan kastımız sadece iş hayatı değil uyku,yeme,spor gibi yaşamsal faaliyetlerin de düzenli olmasıdır. Düzenli beslenmenin veya düzenli uyumanın olumlu etkisini artık hepimiz biliyoruz. Bilmemiz gereken iş hayatımızın da düzenli olmasıdır. Peki bu düzen nasıl olur ? Hemen açıklayalım, yapacağınız işleri düzenli olarak not ederseniz büyük bölümünü başarmış olursunuz. Günlük olarak yapacağını her iş belirli olacağı için yapmanız gereken işi unutma veya son anda hatırlama gibi dertleriniz olmayacağı için yaşayacağınız stres en aza inecektir.

Çalıştığınız Ortamın Atmosferi Önemlidir

Hiç kimse aradığını bulamadığı, çalışmak için yeterli ışık ve temiz hava almayan, ortamın temiz olmadığı bir yerde çalışmak istemez. Eğer çalışmak zorunda kalsa bile verimli olarak çalışamaz. Bu etkenler genellikle fazla önemsenmez. Ancak sağlıklı çalışmak için çok çok önemlidir. Çalıştığınız ortam mutlaka temiz hava almalı ve uyku haline girmemek için yeterli ışık almalıdır. Şunu biliyoruz ki kendimizden emin ve sağlıklı bir şekilde çalışırsak yaşayacağımız stres minimum seviyelerde hissedilecektir.

Son Olarak Stres Hep Olacaktır

Hepimiz yani her insan yapısı gereği stres barındırmaktadır. Hiç stres yaşamadan bir iş halledebilir miyim ? diye soracak olursanız cevabınızı verelim ; stressiz bir iş yoktur. İşinizi ne kadar yüzde yüz emin olarak yaparsanız yapın içinizde stres hep var olacaktır. Buraya kadar yazılanları okuduktan sonra olumsuzluğa sakın kapılmayan. Çünkü stresi minimum seviyelerde yaşamak size bıkkınlık yerine azim ve hırs verecektir. Azim ve hırs ise iş dünyasında sizi her zaman aranan kişi yapacaktır.


2 yorum:

  1. Insan sevdigi isi yapiyorsa eglenirken para kazaniyorsa zamanin nasil gectigini bile anlamaz. Stres de en aza iner herhalde:)

    YanıtlaSil