8 Aralık 2016 Perşembe

Doğalgaz Faturalarını Düşürüyoruz


Kış kapımıza dayandı. Soğuk havalar kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı artık. Hal böyle olunca yine internette en çok aratılan konu olan doğalgaz faturalarıyla alakalı makale yazmaya karar verdim. Doğalgaz faturaları ülkemizde özellikle kış aylarında bir hayli düşündürücü hal almaktadır. İşte bu makalede doğalgaz faturalarınızı birazda olsa azaltabilmenin yollarını anlatamaya çalışacağım.





Yalıtımı İhmal Etmeyin

Günümüzde yapılan binaların neredeyse hepsinde yalıtım artık olmazsa olmazlardandır. Ancak yinede belirtmemizde fayda var. Yalıtıma ödeyeceğiniz ücreti düşünerek yalıtım yaptırmayı ertelerseniz kaybeden siz olursunuz. Yalıtım için yapacağınız masrafları bir yıl gibi kısa bir sürede ödeyeceğiniz düşük faturalar sayesinde amorti edebilirsiniz. 


Ev Dekorasyonuna Dikkat Edin

Evet ev dekorasyonunuz doğalgaz faturasına gerçekten etki ediyor. Bu nasıl oluyor diye düşünüyorsanız hemen açıklayalım. Doğalgaz peteklerinizin önünü kalın aksesuarlarla kapatıyorsanız veya koltuklarınızla doğalgaz peteklerinizi gizliyorsanız çok yanlış yapıyorsunuz. Yaptığınız bu hareket bulunduğunuz odanın ısısının ciddi şekilde düşmesine neden oluyor. Isı düştükçe siz kombiyi daha yüksek derecelerde çalıştırıyorsunuz ve bu yüzden yüksek bir faturayla karşılaşıyorsunuz.

Kombinizi Sık Kapatmayın


Evinizde geçirmeyeceğiniz bir veya iki saat için kombinizi kapatmayın. Siz bir veya iki saat kombiyi çalıştırmadığınız için tasarruf yaptığınızı düşünebilirsiniz. Ancak yanılıyorsunuz. Kombiniz çalışmaya başlarken normalde kullandığından daha fazla enerji tüketiyor ve siz bunu sık sık yaptıkça faturanıza daha fazla rakam ekleniyor. İşte bu sebeple kombinizi sık sık kapatmak yerine düşük derecelerde sürekli çalıştırmaya özen gösterin.

Pencerelerinizi Kontrol Edin

Pencerelerinizin kontrolünü ihmal etmeyin. Soğuk hava sızdıran yerler pencerenizin neresindeyse çözüm yolları bularak onarmaya çalışın. Pencerelerinizden giren soğuk hava kombiyi daha yüksek derecede çalıştırmanıza sebep olacaktır.


Doğalgaz Peteklerinizi Kontrol Edin

Soğuk kış ayları gelmeden önce doğalgaz peteklerinizi mutlaka kontrol edin. Kontrol işlemlerini kendiniz yapamıyorsanız kombinizin servisini arayarak uzman kişilerden yardım isteyin. Peteklerinizin ayarlarını yaptırdığınızda doğalgaz faturanızın bir nebze düştüğünü göreceksiniz.

Kullanmadığınız Odalarınız İçin Fatura Ödemeyin

Kullanmadığınız odaların peteklerini kapatmayı ihmal etmeyin.  Tabi petekleri kapatıp odaların kapısınıda açık unutmayın. Açıkcası kullanmadığınız odaların hem peteklerini hemde kapısını kapatmayı unutmayın. Bu sayede ekstra doğalgaz tüketmez ve doğalgaz faturanızı düşürebilirsiniz.


Perde Seçimine Dikkat Edin


Kullandığınız perdelerin kalın olmasına dikkat edin. Kalın perdeler camla doğalgaz peteğinin arasında adeta ısı tutan bir ekstra duvar görevi görecektir.  Ayrıca kullandığınız perdelerin doğalgaz peteğini kapatmamasına özen gösterin. Doğalgaz peteğini kapatan perdeler ısıyı odaya değil direk cama yansıtacağından odayı ısıtmak için daha yüksek derecelerde kombi çalıştırmanıza neden olacaktır.

Peteklerde Çamaşır Kurutmayın

Günlük hayatta zorunlu olarak yapmak zorunda kalsak bile doğalgaz peteklerinde çamaşır kurutmamaya özen gösterin. Islak veya nemli çamaşırlarınız sıcak havayı direk hapsedeceği için odanız ısınmayacaktır. Sizde odanızı ısıtmak için kombinizi daha yüksek derecelerde yakacak ve faturanızı yükselteceksiniz. Doğalgaz peteklerinde çamaşır kurutmak yerine portatif çamaşırlık kullanmak daha yararınıza olacaktır.


 Bu makalemde kış ayları gelmişken merak edilen konu olan doğalgaz faturasını düşürmek için alabileceğimiz tedbirleri anlatmaya çalıştım. Eğer listede olmayan ve kullandığınız başka bir öneriniz varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.


6 yorum:

  1. Doğalgaz faturaları alıp başını gitmişken, bu makale gerçekten faydalı oldu. Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldiğince güncel konular hakkında araştırmalar yapıyorum yararlı oluyorsam ne mutlu bana. Yorumunuz için çok teşekkür ederim

      Sil
  2. Yararlı ve güzel bilgiler :) Takipteyim :)

    YanıtlaSil
  3. Güzel ve yararlı bir paylaşım olmuş.Öneriler için tesekkürler.

    YanıtlaSil