9 Aralık 2016 Cuma

Daha Az Para Harcamanın Yolları


Yaşadığımız hayatta tüketici olarak var olmaktayız. Yaşımız veya durumumuz ne olursa olsun tüketmeye devam edeceğiz. Peki tüketim yaparken kazandığımız parayı nasıl kontrol edebiliriz ? Tüketim ve kazandığımız para arasında ki önemli dengeyi nasıl sağlayabiliriz ? Sorduğumuz her sorunun cevabı olduğu gibi elbette bu soruların cevapları da var.  Kazandığımız para ve tüketim arasındaki dengeyi kurmak için yani harcamalarımızı azaltmak için neler yapabiliriz ? 








Markalara Para Vermekten Kaçının


Evet ilk tavsiyemiz bu. Günümüzde istediğiniz ürünün benzerini veya aynısını bulmanız mümkündür. Yapmanız gereken tek şey eğer istediğiniz ürünün alternatifi varsa ve bu alternatif sizin işinizi görecekse alternatif ürünü tercih etmenizdir. Çünkü belli başlı ürünlerde tüketici olarak bizler istediğimiz ürünün performansına değil sadece markasına para öderiz. Buda işimize yarayacak olan uygun ürünü değil aynı ürünün daha pahalısını almamıza sebep olur. İşte bu hatadan kaçınabilir ve marka takıntınızı yenerseniz harcamalarınızı azaltabilirsiniz.


Rahatınıza Fazla Düşkün Olmayın


Kabul ediyoruz ki yaşadığımız hayat oldukça stresli. Bu stresi azaltmak için rahatlamalı ve toparlanmalıyız. Ama şöylede bir gerçek var ki rahatımıza ne kadar çok alışırsak o kadar fazlasını isteriz. Örnek vermek gerekirse yapacağınız alışveriş için arabanızı kullanmak yerine yürümek veya toplu taşımayı kullanmak harcamalarınızı önemli ölçüde azaltacaktır. Başka bir örnek vermek gerekirse dışarıda yediğiniz yemekleri evinizde hazırlarsanız yine önemli bir maddi tasarruf yapmış olursunuz. Yani harcamalarımızı azaltmak istiyorsak rahatımıza fazla düşkün olmamalıyız.  

Bütçe Önemli

Kazandığınız para yani bütçenizin tamamını harcamayı düşünmeyin. Kazandığınız paranın tutarı ne olursa olsun belirli bir miktar kenara ayırın. Ayırdığınız parayı mümkünse yok saymaya çalışın. Ayırdığınız paranıza güvenerek harcamalarınıza devam edecekseniz bunun bir anlamı kalmayacaktır.


Gezmeyi Öğrenin

Birçok insanın yaptığı hataya düşmeyin. Harcama yapacağınız ürün ne olursa olsun en az iki veya üç farklı yerden fiyat alın. Aldığınız bu fiyatlardan sonra göreceksiniz ki aynı ürünü daha az para harcayıp kullanabileceksiniz. 


Kredi Kartı Dostunuz Değildir

Her ne kadar zor zamanlarımızda kurtarıcımız gibi gözükse de kredi kartları yanlış kullanıldığı zaman en büyük düşmanımız oluyor. Burada bize düşen yaptığımız harcamayı kredi kartımız olmasaydı nakit para ile yapabilir miyiz diye sormak. Eğer bu soruya verdiğiniz cevap hayır yapamazdık ise çok yanlış yoldasınız demektir.


 Sonuç olarak kazandığınız para ne kadar olursa olsun harcamalarınızı kontrol altına almak tamamen sizin elinizdedir. Eğer harcamalarınızı azaltmak gerçekten istiyorsanız bunu yapmamanız için hiçbir engel tanımazsınız.

 Dilerseniz Para Tasarrufu İçin İpuçları adlı makaleme göz atabilir tasarruf yollarıyla paranızı doğru harcamanın tekniklerini okuyabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil