12 Aralık 2016 Pazartesi

Alışverişinizi Doğru Yapıyor Musunuz ?

 Alışveriş günlük hayatımızda ihtiyaçlarımızı gidermek için yapmamız gereken bir olaydır. İhtiyaçlarımızı karşıladığımız alışveriş aslında düşündüğümüz kadar basit değildir. Alışveriş yaparken birçok etken çevresinde karar vermeli ve bütçemize en uygun olan ürünü seçmeliyiz. Bilinçli bir alışveriş yapmak için nelere dikkat etmeliyiz, ya da yaptığımız alışveriş doğru bir alışveriş mi ? Dilerseniz şimdi bunlara göz atalım.







Gerçekten İhtiyacım Var mı ?


Bir çok insan alışveriş yaparken ihtiyaçları dışında ürünler satın  almaktadır. Bu şekilde yapılan bilinçsiz alışverişler genellikle plan olmadığından ortaya çıkmaktadır. Alışveriş yapmadan önce almak istediğiniz ürüne gerçekten ihtiyacınızın olup olmadığını sorgulayın ve bu doğrultuda ürünü satın alın. Sorgulama yaptıktan sonra eminim ki almak istediğiniz ürünlerden bazılarına ihtiyacınızın olmadığını göreceksiniz.

Liste Yapmadan Çıkmayın

Gerçekten ihtiyacınızın olduğu ürünleri almak için alışverişe çıkarken bu ürünleri listeleyin. Ürünleri listelemek size bilinçli bir alışveriş konusunda yardımcı olacaktır. Yaptığınız bu listeye bağlı kalarak paranızı koruyabilir ve doğru bir alışveriş yapmış olursunuz.

Farklı Fiyatlar Gerçeği

Alacağınız ürün çok nadir olarak sadece bir mağazada bulunur. Alışveriş yaparak almak istediğiniz ürün genellikle birçok firmada mevcuttur. Burada sizin yapmanız gereken şey bu ürünün fiyatlarına olabildiğince farklı yerlerde bakmak ve bunları not almaktır. Bilinçli ve doğru bir alışveriş istiyorsanız bu maddeye dikkat etmelisiniz. Aynı ürünü daha pahalı bir fiyata satın almak bilinçsiz bir alışveriş olacaktır. Piyasada ki fiyatları not edin ve en uygun olanını satın alın.

Kaliteye Dikkat Edin

Alışverişe çıktınız ve almak istediğiniz ürünü farklı isimde daha düşük fiyata buldunuz. Hemen alın demeyeceğim. Üründe kullanılan maddelerin kalitesini ve sizin amacınıza uygun olup olmadığını muhakkak sorgulayın. Bir ürünün ayda bir yenisini almak zorunda kalacağınıza biraz daha fazla para vererek daha kaliteli ürünler almanız sizin yararınıza olacaktır. 

Nakit Kullanın


Yapacağınız alışverişlerde mümkün olduğu kadar nakit para kullanmaya özen gösterin. Nakit para kullanmak psikolojik olarak bi yerden sonra çok fazla para harcadığınız hissini uyandıracak ve sizi sadece amaçladığınız ürünlere yöneltecektir. Nakit yerine kredi kartı kullanmak ise cebinizden para çıkmadığı hissini uyandıracak ve ihtiyacınızın olmadığı ürünleri satın almanıza sebep olabilecektir. 


Hobi Haline Getirmeyin


Alışveriş yapmayı stresinizi atabileceğiniz bir aktivite haline getirmeyin. Gereksiz ve kullanmayacağınız ürünleri sırf mutlu olduğunuzu hissetmek için satın almayın. Kendinizi mutlu edebileceğiniz bir çok yol mevcut. Mutlu olmak adına yapılan alışverişler genellikle kullanılmayan ve bir kenara atılan ürünlerin satın alındığı alışverişlerdir. 


İndirimleri Takip Edin


Artık neredeyse bütün firmalar indirim günleri ilan etmektedirler. Sizde bu indirim günlerini takip etmekten geri kalmayın. Almak istediğiniz ürünü daha uygun fiyat seçenekleriyle almak size bilinçli bir alışveriş yapmak adına yararlı olacaktır. Kim aldığı ürüne fazla para vermek ister ki ?





1 yorum:

  1. Yarın ben de alışveriş bağımlılığına değineceğim.Sizin de yazınız denk geldi :)

    YanıtlaSil