29 Kasım 2016 Salı

Para Tasarrufu İçin İpuçları

Gündelik hayatımızda para tasarrufu konusuna mutlaka kafa yorarız. Kazandığımız para bir sonraki maaşımıza kadar yetsin çabuk bitmesin isteriz. Ama genellikle bunu sadece istemekle kalırız çünkü kazandığımız para bir sonraki maaş günü yaklaştıkça eksilmeye başlar. Kazandığınız ücretler ne olursa olsun tasarruf etmek için çeşitli yollar ararız ama ne yazık ki bu iş sadece planda veya fikirde kalır. İşte tıkandığımız bu noktada ki soru işaretleri için bu makaleyi yazmaya karar verdim. Makaleyi okuduğunuzda umarım para tasarrufu yapma konusunda emin adımlar atarsınız.



Televizyonu Doğru Kullanmak


Başlığı gördükten sonra eminim birçoğunuz televizyonu doğru kullanmanın tasarrufla ne alakası var diyeceksiniz. Televizyonu doğru kullanmaktan kast ettiğim şey şudur ; birçoğumuz elimizde telefonlarla ilgilenirken veya diğer odada işlerimizi hallederken televizyonu açık bırakırız. İşte bahsettiğim olay tamda bu. Telefonunuzla vakit geçirirken veya diğer odalarda işlerinizi hallederken televizyonunuzu kapatırsanız büyük ölçüde tasarruf etmiş olursunuz. Akşamları televizyon karşısında daha az vakit geçirmek için kendinize başka hobiler edinirseniz de elektrikten önemli ölçüde tasarruf etmiş olursunuz.


Alışveriş Yapacaksanız
BEKLEYİN

Önemli ihtiyaçları yok sayarak yazıyorum bu maddeyi. Önemli ihtiyaçlarımızı temin etme zorunluluğumuz olduğundan beklemek sağlıklı bir öneri olmaz. Fakat birçoğumuz almak istediğimiz bir ürün olduğunda ilk fırsatta onu temin ederiz. Ancak bekleyerek tasarruf edeceğimiz aklımız ucundan dahi geçmez. Bir ürün almak istiyorsanız bir hafta veya iki hafta bekleyin. Sonra kendinize sorun. Gerçekten bu ürünü hala istiyor muyum ? Bu soruya emin olun çoğu ürünlerde hayır cevabını vereceksiniz. Bekleyerek de para tasarrufu yapabilirsiniz.


Alışveriş Yaparken Gezin


Bir üst maddede ki beklemek önerisini dikkate aldınız ve alışveriş yapmaya karar verdiniz. Her zaman alışveriş yaptığınız mağazalara, marketlere gitmeyi bırakın. Bu demek değil ki oralardan alışveriş yapmayın. Sadece farklı mağazalara giderek aynı ürünün fiyatlarını karşılaştırabilir ve bütçenize en uygununu alabilirsiniz. Bu sayede para tasarrufu yapmış olursunuz.




Liste Yapmak


Bu öneriyi eminim yüzlerce defa okumuşsunuzdur. Yüzlerce defa okumanıza rağmen birçoğumuzun yapmadığı gerçeğini de kabul edip bir kez de ben yazmak istiyorum. Alışverişe çıkmadan önce muhakkak alışveriş listesi yapmalısınız. Alışveriş yaparken diğer ürünler ne kadar aklınızı karıştırsa da listenizin dışına çıkmamaya çalışın. Bu kadar kolay gözüken bir tasarruf yöntemiyle paranızın önemli bölümünü korumuş olursunuz.


Evde Zaman Geçirin


Makalemdeki bir diğer madde ise evde zaman geçirmek. Arkadaşlarınızla veya akrabalarınızla dışarıda buluşmak yerine evde zaman geçirmeyi teklif edin. Dışarıda vakit geçirdiğinizde harcamış olacağınız paranın belkide yarısına evde hoş vakitler geçirebilir sıcak ve samimi sohbet ortamında kendinizi huzurlu hissedebilirsiniz.


Hazır Gıda Almayın

Günümüzde artık her marketten temin edebileceğiniz fast food ürünlerini tercih etmeyin. Eğer çok seviyorsanız her gün bu ürünleri tüketmek yerine ayda iki kez tüketmeye çalışın. Fast food tarzı yiyeceklerin sağlıksal olmayışından bahsetmiyorum bile. Hem sağlığınızı korumak için hem de her gün bu gibi ürünlere para ödememek için evde yemek yapmayı deneyin. Yemek yaparken kendinizi iyi hissedecek ve para tasarrufu yapmış olacaksınız.


Gereksiz Işıkları Söndürün

Evinizde vakit geçirirken işinize yaramayacak olan ışıkları söndürün, veya şehir içinde yapacağınız bir iki saatlik yolculuk için evden çıkmadan önce tüm ışıkları kontrol edin. Para tasarrufu yapmak için evden çıkmadan önce bir dakikadan az bir sürenizi ışık kontrolü için ayırabilir, bir sonraki ay gelecek olan elektrik faturanızı bu sayede önemli ölçüde düşürebilirsiniz.

Online Alışverişlerinizi Kısıtlayın

Online alışveriş günümüzde gittikçe daha fazla talep gören bir alışveriş yöntemidir. Sunduğu indirimler bakımından her ne kadar cezbedici gözükse de bizler için tehlike haline gelebilmektedir. Online alışveriş sitelerinden ürün bakarken bir süre sonra almak istediğimizle alakası olmayan ürünleri sepetimize eklediğimizi fark ederiz. Bir çok kullanıcı bu sebepten dolayı yüksek ücretler öder ve parasını verimli harcamamış olur. İşte sizde online alışveriş yaparken bu konuya dikkat etmeli sadece almak istediğiniz ürünü sipariş vermelisiniz.


Toplu Taşıma Kullanın


Eviniz toplu taşım duraklarına yakın bir mesafedeyse gideceğiniz yere arabayla değil toplu taşımayla gidin. Toplu taşıma kullanarak yakıt parası ve park parası gibi ücretler ödemezsiniz.


Rahatlamak İçin Para Harcamayın

Şehirde yaşarken artan stres seviyesi yüzünden insanların büyük çoğunluğu stres atmak için alışveriş yaptıklarını söylerler. Stres atmak için alışveriş yapmak ise para tasarrufu konusuna tamamen ters bir kavramdır. Kendinizi rahatlatmak için para harcamak yerine meditasyon yapabilir, evde film günü ilan edebilir veya sevdiğiniz şarkıları dinleyebilirsiniz. Para harcamaktan başka stres atma yolları olduğunu unutmayın.


Kötü Alışkanlıklardan Uzak Durun

Maddi açısından çok sağlık açısından zararının önemi vardır. Ancak para tasarruf yolları arasında belki de en çok üzerinde durulması gereken konuların başında gelir. Kötü alışkanlıklarına aylık ödediğiniz miktarı kenarda biriktirip kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Bu sayede hem alışkanlıklarınızdan kurtulursunuz hem de önemli derecede para tasarrufu yapmış olursunuz.


Atmak Yerine Onarın.

Bu elektrikli eşya olabileceği gibi kıyafetlerinizde olabilir. Elektrikli eşyalarınız bozuldu ise ilk yapacağınız şey tamir ettirmek olsun. Tamir edilmesi mümkün değilse yeni bir ürün almayı düşünün. Aynı şey kıyafetleriniz içinde geçerlidir. Kopan düğmeleri, sökülen yerleri onararak kullanmayı denemelisiniz.


 Para tasarrufu aslında birçok ufak detayı düşünerek kolaylıkla yapılabilecek bir yöntemdir. Listelemeye çalıştığım yöntemlerle artık bu detaylara dikkat edip para tasarrufu yapabileceğinize inanıyorum.
 Makalede yer almasını istediğiniz para tasarrufu yöntemleriniz varsa yorumlarınızla belirtin listemize ekleyelim







5 yorum:

  1. blog keşif etkinliğinden geldim ... bende beklerim ... sevgiler...
    http://soslubadem.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz için teşekkür ederim. Blogunuza mutlaka göz atacağım

      Sil
  2. Uyguladığım tedbirler :) Zaten tasarruflu biriyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tasarruflu olmak ufak detaylara önem vermeyi gerektirir. Ufak detaylara dikkat edebiliyorsanız ne mutlu size

      Sil
  3. Bana işlemez. İşlemiyor. Tasarruf yapmaya çalışırken fenalık geçiriyorum. ='( Fakat yazıyı paylaşmak isterim, her eve lazım bir konu. =)

    YanıtlaSil