26 Kasım 2016 Cumartesi

Blog Teması Ve Ziyaretçi İlişkisi


Başlıktan da anlayabileceğiniz gibi bu makalemizde blog temalarınız konusunda inceleme yapacağız. Blogunuzu seviyor ve düzenli olarak içerik üretmeye özen gösteriyorsunuz. Ancak temanıza önem vermiyorsanız yazılarınız kaybolup gidecektir. Makalemi sonuna kadar okumanızı içeriklerinizin ziyaretçi alması için tavsiye ediyorum.




  En kısa şekilde özetleyecek olursam, tema ziyaretçilerinizi karşılayan ilk şeydir. Bu yüzden temalarınızı özenle seçmek zorundasınız. Peki tema seçerken veya oluştururken neler dikkat etmelisiniz ? İlk önce dikkat etmeniz gereken şey ziyaretçilerinizdir. Ziyaretçi vurgusunu bilerek yaptım çünkü bloguzda yaptığınız her hamle ziyaretçiye yönelik olmalıdır. Blogunuzda ziyaretçiye yönelik iyileştirmeler yapmak sizin yararınıza olacaktır. Tabi ki karar sizin daha fazla ziyaretçi istiyor musunuz yoksa tamamen hobi amaçlı mı yazılar yazıyorsunuz. Eğer hobi olarak makale yazıyorsanız ve daha fazla ziyaretçi çekmek gibi bir amacınız yoksa bu tavsiyeleri göz ardı edebilirsiniz. Ama içeriklerim daha fazla ziyaretçi çeksin diyorsanız yaptığım vurgulara özen göstermek sizin yararınıza olabilir

 Ziyaretçileriniz blogunuza uğradığında içeriklere kolay ulaşabileceği ve kendini özgür hissedebileceği bir tasarım bekler. Bu beklentilerini boş çıkarmak ise tamamen sizin kaybınızla sonuçlanır. Ziyaretçilerinize kendini elbette basit bir arayüz özgür hissettirebilir. Sağdan soldan kayan yazılar, devamlı ekranı kaplayan ve kapatmak için tıklandığında başka bir sayfaya yönlendirilen içerikler ziyaretçiyi bıktırır.
 Unutmayın temanız ziyaretçilerinize istediği içeriğe ulaşmak açısından yardımcı olmalı ki ziyaretçileriniz blogunuzda daha fazla süre geçirsin 


 Blogunuzda var olan site içi araçları doğru kullanmalısınız. Bu araçlar  genellikle blogunuza eklemeniz için hazır olarak size sunulur . Tabi internette araştırma yaparak da çok çeşitli araçlar bulabilirsiniz. Ancak ziyaretçilerinize fayda sağlayacağını düşündüğünüz araçları eklemenizi öneririm. Fazlasıyla abartı gözüken, tema renginizle uyum sağlamayan site araçlarından uzak durun. Temanızı hem olabildiği kadar sade tutmalı hemde içeriğinizi ön plana çıkararak ziyaretçilerinizin dikkatini çekmelisiniz.

 Blogunuzun temasında kullandığınız renkler ise bir diğer etkenimiz. Temada kullandığımız renkler blog ana konunuza hitap etmelidir. Kullandığınız veya kullanacağınız renkler içeriğinizi yazarken kullandığınız renkleri engellememeli aksine ön plana çıkarmıştır. Örnek vermek gerekirse içerik renginiz turuncu ise tema arka plan renginizi sarı olarak seçerseniz içeriğinizi okumak deyim yerindeyse işkenceye dönebilir. Benim tavsiyem tema renginizin beyaza yakın tonlar olmasıdır. Bu sayede içerikleriniz göz yormadan okunabilecektir.

Bu makalemi ele alırken internette bir hayli tema araştırması yapan bloggerlardan esinlendim. Aslında araştırmanız gereken şey en iyi tema değil en uygun tema olmalıdır. Çünkü görseli en güzel olan tema değil içeriğiyle olan uyumu en fazla olan temalar ziyaretçi çekme konusunda başarılıdır.




6 yorum:

  1. Kesinlikle yine çok faydalı bir konuyu ele almışsınız. Sizin de dediğiniz gibi bazı bloglarda denk geliyorum. Ordan burdan başka sayfalar/reklamlar fırlıyor. Kapatmaya çalışırken başka bir sayfaya yönlendiriyor. İlk işim o siteyi terk etmek oluyor ve muhtemelen bir daha uğramıyorum bile :) Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince bloggerların en çok şikayet ettiği veya merak ettiği konuları tespit edip yazmaya çalışıyorum

    YanıtlaSil
  3. Tamamım güzel olduğunu düşünüyorum. Eklenti olarak fazla abartıya kaçmıyorum. Ziyaretçi konusunda istediğim noktaya gelemedim. Birazda sabır, azim ve kararlılık gerekiyor. Güzel bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, dün bloğunuza uğrayacağımı söylemiştim ama nasip bu güneymiş. Çok faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık. Etrafımızda sizin gibi bu konulardan anlayan bloggerların çoğalması özellikle benim gibi tekno özürlü biri için oldukça iyi. Sayenizde bilmediğimiz pek çok konu hakkında fikir sahibi oluyor ve faydalanıyoruz teşekkürler. Bloğunuzu takibime aldım başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz için çok teşekkür ederim. Elimden geldiği kadar bu şekilde merak edilen konular hakkında makale yazmaya çalışacağım.

      Sil